Ohje lenkeillä kävijöille

PERUSOHJEITA SEURAN YHTEISLENKEILLÄ KÄVIJÖILLE

Seuran järjestämille yhteislenkeille osallistuakseen on oltava seuran jäsen. Toimintaan saa kuitenkin tulla tutustumaan muutaman kerran ilman seuran jäsenyyttä.

 1. Onhan pyöräsi soveltuva kyseiselle lenkille? Tee pyörälle kuntotarkastus ennen lenkkiä. Tarkista että jarrut toimivat ja pyörä on muutenkin turvallinen ajaa. Öljyä ketju ja laita sopivasti ilmaa renkaisiin.
 2. Pukeudu säänmukaisesti. Ota tarvittaessa mukaan kevyitä varavaatteita (takki, liivi tai irtohihat, irtolahkeet). Yhteislenkeillä on käytettävä pyöräilyyn soveltuvaa kypärää.
 3. Ota mukaan riittävästi juomista ja energiapitoista naposteltavaa. Näin jaksat paremmin ja ajaminen on mukavampaa, vaikka lenkki hieman venyisikin. Vähintään juomista pitää aina olla mukana.
 4. Ota mukaan perushuoltovälineet, näin matka ei kokonaan katkea vahingon satuttuakaan.Perusvälineitä ovat varasisäkumi, pieni pumppu, muutama kuusiokoloavain ja rengasmuovit sekä maastossa myös omaan pyörään sopiva ketjuliitin ja takavaihtajan korvake. Suositeltavaa on pitää matkassa pyöräilyyn tarkoitettua monitoimityökalua tyyliin Topeak Hexus.
 5. Jos mahdollista, ota mukaan EA-tarvikkeita (laastaria, ensiside, henkilökohtaiset lääkkeet).
 6. Ota mukaan puhelin onnettomuuden tai pyörän korjaamattoman rikkoutumisen varalta. Suositeltavaa on merkitä puhelimeen ns. ICE-numero (kenelle soitetaan, jos jotain sattuu). Talleta myös lenkin vetäjän numero puhelimeen (jos vaikka sattuisit eksymään lenkillä varotoimista huolimatta).
 7. Pitkille lenkeille kannattaa ottaa mukaan rahaa tai maksukortti mahdollista kahvitaukoa varten.
 8. Jos sinulla on turvallisuuteen mahdollisesti vaikuttava sairaus tai vamma (esim. diabetes), niin kerrothan tästä etukäteen tai viimeistään lähtöpaikalla vetäjälle. Tiedot käsitellään luottamuksellisesti.
 9. Ajattele lenkeillä aina muitakin. Tämä koskee esimerkiksi vauhtia, maastoa, lenkin kestoa ja uusien osallistujien vastaanottamista. Yhteislenkit ovat yhdessä ajamista, eivät omaa sooloilua varten.
 10. Liikutaan ajoryhmässä yhtenäisenä letkana. Näin vältetään eksymiset ja pystytään auttamaan muita mahdollisissa ongelmatilanteissa. Välillä ajoryhmä väistämättä nauhautuu varsinkin maastossa, mutta tällöin viimeistään jokaisessa risteyksessä on jäätävä odottamaan seuraavia – tai menosuunnan pitää täysin varmasti olla kaikkien tiedossa. Jos yhtään epäilet seuraavana ajavien reittituntemusta, jää odottamaan. Ajoryhmän perälle kannattaa nimetä valvoja.
 11. Maanteillä ja kevytväylillä ryhmässä ajamiseen on tarkat yhteiset käytännöt. Nämä käydään läpi ohjattujen lenkkien aluksi. Noudata ohjeita – turvallinen ryhmässä ajaminen perustuu siihen, että kaikki toimivat samoin. Jos olet tulossa uutena maantielenkille, lue ensin artikkeli turvallisesta ryhmäajosta.
 12. Jos jollain on ongelmia tai jos sattuu onnettomuus, tilanne hoidetaan porukalla. Seuran lenkinvetäjillä on mukana työkaluja ja EA-pakkaus. Jos lähdet lenkiltä ennen muita, muista aina ilmoittaa tästä muille lenkkiläisille – näin sinua ei etsitä turhaan.
 13. Noudata lenkinvetäjän ohjeita. Lenkinvetäjät kantavat huolta osallistujien turvallisuudesta, joten vetäjällä on oikeus esimerkiksi evätä lenkille osallistuminen tai ohjata osallistujan käyttäytymistä.

Yhteislenkeillä ajetaan omalla vastuulla. Tarkista vakuutustesi kattavuus ja voimassaolo, etenkin se vapaa-ajan tapaturmaosio! Kypärä on pakollinen!


Tervetuloa mukaan! 

Nähdään lenkeillä!